Livestrong Bracelet

Vier bekende armbanden die levens redden

Er kunnen verschillende redenen zijn om een armband te dragen. Gewoon omdat het stijlvol staat of omdat het toevallig een hippe accessoire is die je in de winkel zag liggen. Maar veel armbanden worden verkocht, omdat ze een diepere betekenis hebben. Ze gelden als symbool. Hieronder staan 4 voorbeelden van armbanden die als doel hebben om levens te redden.

Pink Ribbon Armband

Pink Ribbon

Dit goede doel is in de jaren negentig in de VS begonnen als lintcampagne, om aandacht te vragen voor borstkanker. Pink Ribbon is een charitatieve organisatie zonder winstoogmerk en is wereldwijd actief. Vijf jaar geleden is de Nederlandse tak van Pink Ribbon onderdeel geworden van KWF Kankerbestrijding. In samenwerking met bedrijven en andere non-profitorganisaties wordt geld ingezameld ten behoeve van borstkankerpatiënten. Een van de belangrijkste momenten gedurende het jaar is de maand oktober. Die is inmiddels omgedoopt tot borskankermaand. In deze periode zetten vele bedrijven en bekende Nederlanders zich in voor Pink Ribbon. Een van de accessoires die wordt verkocht is de Pink Ribbon armband. Afgelopen jaar is een speciale versie van de armband ontworpen. Het is een plated sieraad, gemaakt van roze polyester touw, een steentje van glas en een goudkleurige zinklegering. Er is een ontworpen bloem in dit sieraad verwerkt. De Pink Ribbon armband is verschuifbaar door middel van een verstelbaar koord. Bijna de helft per verkochte armband gaat uiteindelijk richting Pink Ribbon.

Livestrong Armband

Livestrong Armband

Livestrong begon in 1997 onder de naam Lance Armstrong Foundation. De stichting zet zich in voor mensen die kanker hebben. Dit doen ze door te lobbyen, geld te doneren aan ziekenhuizen en door onderzoek te stimuleren. De gele siliconen armband werd in 2004 geïntroduceerd en was verkrijgbaar voor slechts 1 dollar per stuk. Het was misschien wel het meest bekende voorbeeld van de gel polsbanden, die lange tijd populair waren. Nike ontwierp samen met een reclamebureau deze opvallende Livestrong armband. De gele kleur refereert aan de gele trui in de Tour de France, die de leider in het algemeen klassement van deze wielerwedstrijd mag dragen. Rond 2013 waren al meer dan 87 miljoen gele armbanden verkocht. Vele beroemdheden, waaronder Ben Stiller, Oprah en John Kerry, droegen de gele armband. Sinds de doping bekentenis van Lance Armstrong, gaat de stichting zonder inbreng van deze voormalige wielrenner verder. De afgelopen jaren zijn de inkomsten sterk teruggelopen.

Road ID Armband

Road ID

Road ID is opgericht door Mike en Edward Wimmer, een vader en zoon die geïnspireerd werden door hun eigen ervaringen. Zoon Edward trainde op straat voor marathons en werd geregeld gewaarschuwd door zijn vader om uit te kijken voor het drukke verkeer. Bijna werd Edward aangereden door een vrachtwagen. Dit was voor beiden een eyeopener en de start van Road ID. Het merk ontwikkelt wearables, waaronder armbanden, waarop gegevens staan van de drager en van zijn of haar familieleden. Wanneer je slachtoffer bent van een ongeluk, dan kunnen zorgverleners direct zien wie je bent en hoe ze je naasten kunnen bereiken. Vanuit elke bestelling wordt een gedeelte apart gehouden voor goede doelen. Inmiddels blijkt uit de verhalen van vele gebruikers dat ze gered zijn uit levensbedreigende situaties, omdat ze een Road ID wearable droegen.

4ocean Armband

4Ocean

Deze organisatie werd in 2017 opgericht door twee Amerikaanse surfers. Ze waren verbijsterd over de vervuiling van het water waarin ze surften tijdens hun trip in Indonesië. Ze spraken met lokale mensen, die vertelden over de negatieve invloed van het plastic in het zeewater. Niet alleen tast het de flora en fauna in het water aan, ook komen de nanoplastics uiteindelijk in ons lichaam terecht via de vis die we eten. Inmiddels is 4Ocean wereldwijd actief en met de verkoop van onder meer hun armbanden kan het vuil uit de oceaan worden gehaald. Elke armband bevat een klein gedeelte van het gerecyclede plastic en glas dat uit zee is gehaald. De armbanden zijn met de hand vervaardigd door ambachtslieden in Bali. Per verkochte armband kan ongeveer een halve kilo aan afval uit rivieren, oceanen of kuststroken worden opgeruimd.

Winkelwagen
Scroll naar boven
Vraag stellen
Heb je een vraag?
Hi! Ik ben Danny van ARMBND. Ik help je graag als je vragen hebt over het merk ARMBND, onze producten en/of bestellingen.