Covid Red Armband

Slimme armband gaat mogelijk corona opsporen

Eerder deze maand is het UMC Utrecht gestart met een onderzoek waarbij een armband een mogelijke besmetting met het coronavirus in een vroeg stadium voorspelt.

Vrijwillig armband dragen

Het gezondheidsonderzoek heeft de naam COVID-RED gekregen en wordt geleid door hoofdonderzoeker Diederick Grobee, hoogleraar klinische epidemiologie aan het UMC Utrecht. Het project wordt gefinancierd vanuit het innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie. Het onderzoeksteam is op zoek naar 20.000 Nederlanders die de speciale armband gedurende 7 tot 9 maanden ’s nachts willen dragen tijdens het slapen. Het gaat om 13.000 testpersonen gekozen uit de algehele bevolking en nog eens 7.000 testpersonen die meer risico lopen om COVID-19 op te lopen. Bijvoorbeeld bij ouderdom of vanwege een onderliggende aandoening die voor een zwak immuunsysteem heeft gezorgd.

Op basis van een vragenlijst wordt bepaald of iemand geschikt is voor het onderzoek. Zo kunnen alleen volwassenen in Nederland meedoen die niet eerder besmet zijn geweest met het coronavirus. Deelnemers ontvangen een startpakket (materialen en instructies), inclusief een welkomstbrief. Deelnemers krijgen geen vergoeding en doen mee op vrijwillige basis. Wel kan er vroegtijdig worden gestopt met de deelname aan het onderzoek.

Testen lichaamswaardes

Het doel van het onderzoek is om met een app corona op te sporen nog voordat iemand klachten heeft. Om de juiste data te verkrijgen dient de armband minstens 4 uur in volledige rust te worden gedragen. Daarom wordt er tijdens de slaap getest. Tijdens de nachtelijke uren worden verschillende lichaamswaardes continu door de slimme armband bijgehouden. Specifiek wordt de hartslagvariabiliteit, de polsfrequentie in rust, de ademhalingsfrequentie en de lichaamstemperatuur gemeten. De combinatie van deze lichaamswaardes kan een infectie signaleren. Bijvoorbeeld een opkomende hoest die effect heeft op de ademhalingsfrequentie in combinatie met een verhoogde lichaamstemperatuur.

Bij het opstaan dienen de nachtelijke gegevens van de armband gesynchroniseerd te worden met de bijbehorende COVID-RED app. Ook beantwoordt de deelnemer elke ochtend een aantal vragen in deze speciale app. Om de 2 weken wordt een aparte vragenlijst gestuurd die ook zal worden ingevuld. Eventueel kan door het onderzoeksteam om bloedsamples worden gevraagd. Met een algoritme wordt uiteindelijk bepaald of er mogelijk sprake is van corona. De app zal niet bepalen of iemand daadwerkelijk besmet is, maar kan wel adviseren om op basis van de meetresultaten een coronatest uit te voeren in de teststraat of op een andere testlocatie.

Covid Red Armband

Ava armbanden

Er wordt gebruikgemaakt van de slimme armbanden die zijn ontwikkeld door het Zwitserse bedrijf Ava. De Ava armband is gemaakt van biomateriaal en gaat op de batterij ongeveer 12 uur mee. Opladen kan via de computer of aan een oplader. De armband kan net als een horlogebandje strakker en losser worden gemaakt door middel van gaatjes. Deze wearable wordt sinds 2016 wereldwijd verkocht en kost normaal gesproken 270 euro. Van oorsprong is het een vrouwenarmband die de vruchtbaarheid test. Op basis van lichaamswaardes en hormoonveranderingen kan de armband berekenen wanneer de vrouw de grootste kans heeft om zwanger te worden. Dezelfde meetsensoren kunnen nu dus ook meer inzicht geven in een mogelijke coronabesmetting.

Scroll naar boven
Vraag stellen
Heb je een vraag?
Hi! Ik ben Danny van ARMBND. Ik help je graag als je vragen hebt over het merk ARMBND, onze producten en/of bestellingen.