Vaccinatie Paspoort

Worden binnenkort armbanden als COVID-19 vaccinatiepaspoort ingezet?

Nu steeds meer mensen worden gevaccineerd neemt de druk toe om ook een vaccinatiepaspoort in te voeren. Dit kunnen bijvoorbeeld QR-codes zijn op een pasje of in een app, maar inmiddels zijn er in de VS ook speciale Covid-19 armbanden beschikbaar.

Coronapas in EU

De wereld wordt al meer dan een jaar in een ijzeren greep gehouden door het coronavirus. Steeds meer mensen krijgen een prik en logischerwijs verwachten die vroeg of laat meer bewegingsvrijheid. De verwachting is dat miljoenen mensen binnenkort het normale leven weer kunnen oppakken, zodra groepsimmuniteit is bewerkstelligd. Wie weet kan men van de zomer weer met vakantie richting de Spaanse costa’s en Franse campings. Iets dat meer dan welkom is nu iedereen nog steeds gebukt gaan onder de vele restricties.

De afgelopen weken heeft het Europees Parlement gedebatteerd over deze bewijzen van inenting. De verwachting is dat eind mei een officieel Europees Covid-19-certificaat wordt goedgekeurd dat eind juni operationeel zal zijn. Net voor de zomervakantie dus. Deze coronapas kan worden gebruikt door Europeanen die minstens voldoen aan één van de volgende criteria, namelijk een bewijs van vaccinatie, een recent uitgevoerde PCR-test of een verklaring van genoeg antistoffen in het lichaam. De pas bevat een digitale of papieren QR-code die kan worden gescand. Het is nog niet bekend waar en wanneer dit kan worden aangevraagd in Nederland.

Toch hebben diverse landen al certificaten en vaccinatiepaspoorten om te proberen meer vrijheid terug te geven aan de inwoners. In Nederland is er nog geen officieel vaccinatiebewijs, maar er wordt op dit moment hard gewerkt aan een CoronaCheck-app. Die zal begin juni worden gelanceerd. Gebruikers van de app kunnen hun vaccinatiestatus laten zien wanneer ze een event bezoeken of een reis naar het buitenland maken. Ook zal een papieren bewijs komen. Het is niet duidelijk of de app onderdeel zal uitmaken van de Europese coronapas.

Vaccinatie armband

Maar naast alle apps, pasjes en papieren certificaten zullen ook armbanden worden ingezet als vaccinatiebewijs. Armbanden worden al ingezet om corona op te sporen, maar de Amerikaanse startup ImmunaBand biedt inmiddels ook blauwe siliconen armbanden aan die als vaccinatiepaspoort kunnen fungeren. De armband kost 20 dollar en wordt gedragen zoals een bandje op een festival die overal toegang geeft. Op de armband is de tekst ‘COVID Vaccinated’ geprint. Daarnaast bevat de armband een roestvijstalen plaatje met een ingegraveerde QR-code.

Nadat de armband is besteld dient de gebruiker bewijs van vaccinatie digitaal toe te sturen naar ImmunaBand. Dit is onder meer een foto van de Amerikaanse vaccinatiekaart van de gebruiker. Zo wordt een (veilige) digitale kopie van het vaccinatiebewijs gemaakt. Met een willekeurige smartphone kan de QR-code vervolgens worden gescand. Bijvoorbeeld wanneer een museum wordt bezocht. De armbandhouder dient ter identificatie een pincode in te vullen, zodat de officiële vaccinatiekaart daadwerkelijk wordt getoond op de smartphone.

Er is keuze uit een anonieme armband en een gepersonaliseerde armband met een ingegraveerde naam en het type vaccin dat is gebruikt. Bijvoorbeeld Moderna, Pfizer, Janssen of AstraZeneca. Volgens ImmunaBand zorgt het gebruik van deze vaccinatie armbanden niet alleen voor meer vrijheid voor gebruikers. Het biedt bijvoorbeeld een veilige werkplek voor bedrijven en geldt mogelijk als incentive voor anderen om zich ook te vaccineren wanneer dat mogelijk is. Het bedrijf promoot het Amerikaanse vaccinatieprogramma dan ook, maar ze stellen dat er teveel valse vaccinatiepapieren in omloop komen wanneer die in papieren versie worden uitgegeven. Een armband met QR-code biedt dus uitkomst. Een blauwe armband is tevens een graag geziene mode accessoire en het is dus niet gek om er mee rond te lopen als Amerikaan.

Vaccinatiepaspoort VS

In de Verenigde Staten is een officieel vaccinatiepaspoort nog niet ingevoerd. Amerikanen krijgen wel een standaard papieren kaart waarop staat welke vaccins zijn geprikt en op welk tijdstip dit is gebeurd. Overigens is dit paspoort wel een middel om te kunnen reizen naar Europa. De EU heeft aangegeven dat de papieren kaart als toegangsmiddel geldt voor Amerikanen die zijn gevaccineerd met een in de EU goedgekeurd vaccin. Het is niet duidelijk of ook de armband kan worden gebruikt bij het reizen naar een EU-land.

Winkelwagen
Scroll naar boven
Vraag stellen
Heb je een vraag?
Hi! Ik ben Danny van ARMBND. Ik help je graag als je vragen hebt over het merk ARMBND, onze producten en/of bestellingen.