Op zoek naar een bier brouwerij? Deze 10 zijn een bezoekje waard.

De bier brouwerij is terug van weggeweest! De lijst met de tien leukste en beste bier brouwerijen van Nederland. Naast dat ze heerlijke bieren brouwen is iedere afzonderlijke bier brouwerij ook zeker het brengen van een bezoekje waard.

De Bier Brouwerij en zijn speciaalbier

Het zal je niet ontgaan zijn dat speciaalbier sinds een aantal jaren ons land (weer) heeft weten te veroveren. Natuurlijk werden er altijd al standaard speciaalbieren verkocht, maar het assortiment van in Nederland gebrouwen bieren wordt met de dag groter.

Bekende Nederlandse bier brouwerij

We hebben het dan natuurlijk niet over pils zoals we gewend zijn van merken als Heineken, Bavaria en Amstel. Nee, de bieren waar wij het nu over gaan hebben zijn geniet-bieren. Bier waar je eens even goed voor gaat zitten, bier waar je een moment voor vrij maakt.

Belgische bier brouwerij

We weten dat België bij uitstek het land is van de speciaalbieren. Bieren als Affligem, Brugse Zot en Westmalle bestaan al sinds mensenheugenis. Maar Nederland timmert hard aan de weg als het gaat om nieuwe bier brouwerijen. Werden hier een aantal jaar geleden nog bier brouwerijen gesloten, nu schieten ze als paddestoelen uit de grond.

Iedere bier brouwerij kent zijn eigen verhaal

De bier brouwerijen kennen elk hun eigen verhaal waarom zij zijn begonnen met het brouwen van hun eigen bier. Vonden ze de overige biersoorten niet goed genoeg? Is er een plaatselijk ingrediënt dat moest worden verwerkt in een biersoort of was er andere reden? Elke bier brouwerij heeft zo zijn eigen reden. Gelukkig zorgt dat er voor dat er voor ons (de bierdrinkers) genoeg lekkers op de markt komt om van te genieten.

Een eigen bier brouwen, de droom van iedere man

Iedere man droomt er van om zijn eigen bier te brouwen, en sommigen lijken die droom waar te maken. Wij zetten een aantal van die plaatselijke bier brouwerijen voor jullie op een rij. Bieren die naar ons idee zeker de moeite waard zijn om te proberen. Sommige bier brouwerijen brengen één bier op de markt, terwijl andere bier brouwerijen juist een gehele collectie aanbieden.

Het proces van bier brouwen

Bier brouwen is geen simpel vak. Ondanks dat het vaak begint als een uit de hand gelopen hobby is bier brouwen zeker een vak op zich. Het experimenteren met ingrediënten, met hoeveelheden en met technieken zorgt er voor dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Verander je de gistsoort, dan verander je de smaak van het bier. En zo geldt dat ook voor alle andere facetten van het proces. Het is ook niet voor niets dat de recepten van ‘s werelds bekendste bieren altijd geheim zijn gebleven.

De bier brouwers in onze lijst

Aangezien er zoveel bier brouwerijen zijn in Nederland moesten we criteria bedenken waarop we de lijst zouden samenstellen.
De criteria waarop we de lijst hebben gebaseerd is als volgt:
– er wordt speciaalbier gebrouwen (dus geen pils)
– de bier brouwerij brouwt het bier zelf in een eigen bier brouwerij
– de bier brouwerij bevindt zich in Nederland

Bier brouwerij bezoeken

Een bezoekje aan zo’n bier brouwerij is het zeker waard, aangezien je dan het verhaal achter het bier uit eerste hand hoort. Geen grote productielijnen waar duizenden bieren per dag worden geproduceerd. Maar een bier brouwerij waar op ambachtelijke wijze en met veel passie het beste in het bier naar boven wordt gehaald. Niet om daar groot geld mee te verdienen, maar juist om de trots van het hebben van een eigen bier.

De lijst

1. Vaanbrouwers | Bier brouwerij uit Barendrecht

De eerste uit de lijst is een bier brouwerij uit Barendrecht. Een gemeente onder de rook van Rotterdam waar de Vaanbrouwers zijn gevestigd. Het idee om een bier brouwerij te beginnen ontstond enkele jaren geleden tijdens een verjaardag. De Vaanbrouwers maken sinds de zomer van 2017 speciaal bieren in hun eigen brouwerij op het bedrijventerrein Vaanpark, waar de bier brouwerij zijn naam aan heeft te danken. De filosofie van Vaanbrouwers is het brouwen met respect voor het ambacht en de traditionele kunst van het brouwen.

Deze filosofie zorgt er voor dat de brouwers erg kritisch zijn op hun bier. Veel experimenteren en finetunen zorgt er voor dat de Vaanbrouwers inmiddels een complete collectie hebben weten te creëren. Het Bourgondisme van Vaanbier straalt er vanaf en de bier-collectie is zoals zij zelf zeggen: “krachtig doch vriendelijk en verrassend op zijn tijd”.

Gebrouwen bieren: dubbel, zwaar blond, tripel, tripel special, tripel QV, Quadrupel, Quadrupel special, citroen, tonka dubbel, bock. Breng een bezoek aan de website van Vaanbrouwers

2. Kaapse Brouwers | Bier brouwerij uit Rotterdam

Zelf noemen ze hun bier “het beste Rotterdamse bier van de wereld” en met een assortiment van maar liefst 13 bieren zijn ze in ieder geval één van de grootste bier brouwers van Rotterdam. Gevestigd in de Fenix Food Factory op Katendrecht (ofwel de Kaap) zit het proeflokaal van de Kaapse Brouwers. hier kan je onder het genot van een lekker biertje gelijk meekijken hoe zij hun bieren brouwen. Naast hun eigen bier staan er nog eens 30 andere craft bieren op de tap en is er in de direct omgeving nog veel meer lekkers te vinden in de foodhal. En naast het proeflokaal van de Kaapse Brouwers in de Fenix Loods op Katendrecht is er inmiddels ook al een nieuwere locatie bijgekomen aan de Mauritsweg in het centrum van Rotterdam, genaamd Kaapse Maria.

Gebrouwen bieren: red IPA, winter ALE, oatmeal stout, saison, black rye IPA, vermont pale ale, session IPA, westcoast IPA, new england saison, proper pilsener. Ga eens naar het gezellige proeflokaal of doe mee met één van de proeverijen van Kaapse Brouwers.

3. Strieper Craft Beer Company | Bier brouwerij Valkenswaard

Deze bier brouwerij uit Valkenswaard is opgericht door vier vrienden uit Valkenswaard. Zij zijn in 2014, na een avondcursus blikbrouwen, gestart met hobbybrouwen onder de naam De Strieper. Na het blikbrouwen werd het tijd voor het echte werk, het volmout brouwen zoals de meeste brouwerijen dat doen. Door te experimenteren en familie en vrienden te betrekken in het testen van de bieren bleek dat ze het brouwen al snel als serieus beschouwden. Met proeverijen en presentaties houden ze iedereen op de hoogte en op die manier ondervinden ze hoe het publiek het bier ervaart. Sinds 2016 is Rens van Houten officieel de brouwerij Strieper Craft Beer Company op. Hij wordt bijgestaan voor zijn 3 vrienden door middel van advies.

Wil je een keer een rondleiding in de Strieper Craft Beer Company? Neem dan hier een kijkje.

4. Het Brouwdok | Bier brouwerij uit Harlingen

De slogan “Buitendijks gebrouwen, zeewaardig bier!” verklapt al een beetje dat het bier van Het Brouwdok in Harlingen wordt gebrouwen. Het Friese plaatsje ligt ten westen van Franeker en ten noorden van de Afsluitdijk aan de Waddenzee en de brouwerij is gevestigd in een oud pakhuis in de Harlingse haven dat niet wordt beschermd door Nederlandse dijken.

Het Brouwdok is een onafhankelijke brouwerij, waar je vanuit de grote proefruimte naast het bier ook kan genieten van de prachtige uitzichten over de Waddenzee. Een biercollectie bestaande uit onder andere Porters, Stouts, Ales en limited editions.

De brouwerij is eigendom van Johan ten Hoor en Gerard Ypenga; twee brouwers met, hoek an het ook anders, een nautische achtergrond bij de haven van Harlingen.

Wil je meer weten over het BrouwDok? Een proeverij reserveren? Je eigen bier laten brouwen of huurbrouwen? Ga dan naar de site van Het Brouwdok.

5. De Prael | Bier brouwerij Den Haag / Groningen

 

‘Arbeid, geduld en vakmanschap zijn de belangrijkste ingrediënten als je een ambachtelijk bier wilt brouwen’ is de slogan van Arno Kooy, de mede-oprichter van bier brouwerij De Prael. Uit zijn koker is het bijzondere idee van de Prael. Het concept om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te combineren met het brouwen van bier. Brouwerij de Prael is mede mogelijk gemaakt door ondersteuning door verschillende fondsen. Het is dan ook niet voor niets dat De Prael staat voor meer dan alleen bier. Mede-oprichter Arno Kooy: ‘Arbeid, geduld en vakmanschap zijn de belangrijkste ingrediënten als je een ambachtelijk bier wilt brouwen’

Het idee dat dertien jaar geleden is ontstaan heeft geleid tot een brouwerij met 20 bieren op de tap en nog een aantal speciaalbieren op fles, allemaal uit de eigen brouwerij.

Breng een bezoek aan de website van De Prael of de bier brouwerij

6. Stadsbrouwerij Radboudt | Bier brouwerij uit Medemblik

De geschiedenis van Medemblik verklapt dat er in het verleden veel brouwerijen zijn geweest in Medemblik en sinds 31 maart 2017 wordt er wederom bier gebrouwen in Medemblik. Op die datum openden zicht de deuren van Stadsbrouwerij Radboud.

De oprichter Jelle Aaij geniet er iedere keer weer van: het prachtige brouwproces met een lekker, zelfgemaakt biertje als eindresultaat. Zoals bij veel andere brouwerijen begon het bij Jelle allemaal als een hobby, maar hij leerder de kneepjes van het vak bij Brouwerij Jopen in Haarlem en Brouwerij ’t IJ in Amsterdam. Toen hij ontdekte dat de Stadsbrouwerij in Medemblik een brouwer zocht, wist hij: dát is mijn nieuwe stek!

Stadsbrouwerij Radboud brouwt onder andere blond, dubbel, tripel en pale ale, en af en toe een special.

Natuurlijk is het ook mogelijk om een bezoek te brengen aan de brouwerij. Tussen de enorme glanzende brouwketels kan je genieten van het lekkere bier en wordt het gebrouwen waar je bij zit.

7. Floembier brouwerij | Bier brouwerij uit Appingendam

Helemaal in het Noorden van het land vlakbij het plaatsje Bierum (hoe kan het ook anders) vinden we bier brouwerij Floem. Deze brouwerij ligt in de plaats Appingendam, een plaatjse met een rijke geschiedenis op het gebied van bierbrouwen. Dit is mede omdat Appingendam een gunstige ligging heeft aan rivier, en drinkwatervijver, de Floem. Het schone drinkwater werd niet alleen gebruikt voor het drinken van water, de inwoners (of ook wel Damsters genoemd) zagen in dat er ook prima bier van gebrouwen kon worden. Een bekend spreekwoord uit de gemeente luidt: “Een echte Damster moet uit de Floem gedro.nken hebben.” En door een biertje uit de Floembier brouwerij te nuttigen doe je dat dus eigenlijk ook.

Floembier wil met de brouwerij de bierbrouwgeschiedenis van Appingedam herstellen, meer info vind je op de Floembier brouwerij.

8. ’t Brabants Gevoel | Bier brouwerij uit Dongen | 2016

Met biernamen als Galliepaop, Witte Tonnie en d’n Dieje kan je al een beetje raden dat we te maken hebben met een brouwerij uit het zuiden van het land, Brabant om wat preciezer te zijn. Brouwerij ’t Brabants Gevoel ligt namelijk in het Brabantse dorp Dongen. De brouwerij is een initiatief van thuisbrouwer tevens souschef Hans van Riel die tijdens zijn koksloopbaan een grote passie voor traditioneel gebrouwen speciaalbier ontwikkelde. ‘t Brabants gevoel produceert zijn speciaalbieren met natuurlijke ingrediënten en brouwt op traditionele wijze.

De vershcillende soorten bieren die ze brouwen vind je ’t Brabants Gevoel.

9. Brouwerij Kâld Kletske | Bier brouwerij uit Burgum (Friesland)

“Gewoan spesjaal bier” noemen ze het bij bier brouwerij Kâld Kletske in het Friese plaatsje Dokkum. Maar zo gewoon is het bier eigenlijk niet, de smaak wal, want ze omschrijven het zelf als een doordrinkbaar bier. Het succes dat Sytze Hoogstins uit Bergum sinds twee jaar na het begin in 2012 ondervindt is alles behalve gewoon. In een maand tijd verkoopt hij 1000 liter van Kâld Kletske Ljocht  oftewel een koude klets lichtblond in het Nederlands.

Mer over Kâld Kletske vind je op hun website.

10. Alderbastend Bieren | Bier brouwerij uit Twello

“Gewoon, donders goed bier” noemen de brouwers van Alderbastend bieren het. Gehuisvest in Twello, begonnen ze als velen andere thuisbrouwers met het lezen over het brouwen van bieren. Na de aanschaf van een 40 liter grote brouwinstallatie begon het avontuur. Het eerste biertje was ok, maar niet goed genoeg. De perfectie dreef ze verder en ze bleven het recept bijschaven tot het perfecte bier, Alderbastend bier, dat overigens in het Achterhoeks ‘enorm’ of ‘ontzettend’ betekend.

Meer over Alderbastend Bieren vind je hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top